LinuxAlt 2011 – den druhý

Stručný přehled přednášek druhého dne šestého ročníku konference LinuxAlt, která se konala 5. a 6. listopadu v prostor8ch FIT VUT v Brně.

V druhém dni populární konference jsem z časových důvodů navštívil menší množství přednášek, ale i tak jsem si odnesl plnou hlavu informací. Popis prvního dne je k nalezení zde.

První přednáška – IPv6 a IPv4 na Linuxu – Pavel Šimerda
Opravdu obsáhlé a velmi podrobné rozšíření včerejší přednášky, která byla spíše obecná. Účast nebyla tak velká, což mohlo být způsobeno včerejší afterparty, nebo časnou nedělní hodinou. V této přednášce se dostalo na všechny možné záludnosti při konfiguraci sítě s IPv6 od příkladů konfigurace interfaců v různých OS, až po možnosti DNS, DHCP a podobných nezbytných síťových služeb. Došlo i na problémy s přidělováním IP adres, zákazu používání MAC adres jako identifikátoru v DHCP a spoustu dalších zajímavých věcí.

Druhá přednáška – Nešahej na červený čudlík – anebo jak dokumentovat vlastní projekty – Florián Nadge a Petr Kovář
Od začátku nezábavná přednáška vedená v angličtině rozebrala způsoby dokumentace vlastních projektů, nástroje pro její zpracování a publikaci.
Druhá část přednášky už byla v češtině, ale na zábavnosti ji to nepřidalo. Jednalo se v podstatě jen o popis programů a formátů, kterých je na internetu spousta. Přednášející zřejmě nepochopil, že má svou prezentaci i na monitoru před sebou a není tak nutné se otáčet se k posluchačům zády a dívat se nahoru na plátno.

Obědovou pauzu jsme strávili na stejném místě jako včera, jen jídlo bylo rychleji připravené a bylo chutnější. Na víkendovém LinuxAltu se musela zdejší menza dost napakovat, vzhledem k tomu, že u nich běžné menu stojí 60-70 Kč (40 Kč pro studenty) a během konání LinuxAltu stojí oběd s polévkou 125 Kč. Cena je stejná pro každé jídlo, takže jste mohli utratit 125 Kč za smažák s hranolkama a tatarkou + polévku.

Třetí přednáška – OpenStreetMap – Slobodna wiki mapa sveta – Michal Páleník
Už od začátku velmi zábavná přednáška, která se nejprve zabývala svobodou dat obecně, následovalo představení OpenStreetMap – pokus o vytvoření svobodné mapy světa od roku 2004. Jedná se o wikimapu, kterou může každý editovat. Bylo nám umožněno nakouknout do statistik, velikosti a databázové struktury tohoto projektu. Zajímavá možnost jak vložit údaje do veřejne prospěšné mapy. Vložení 3D objektů rovněž není problém a jedna budova obsahuje zhruba 10 parametrů jako výšku, tvar stechy, počet podlaží, barvy atp. Představeny nám byly různé mapy od těch turistických, přes cyklostezky až po mapy lyžařských areálů.
Dozvěděli jsme se i možnost implementace mapy do webových stránek.
Pře prezentaci možností nám bylo ukázáno, že je možno napsat vyhledávání, jenž nám najde trasu z bodu A do bodu B tak, abychom po cestě neviděli žádnou hospodu.

Čtvrtá přednáška – Elektronické podpisy – Rudolf Klusal
Přednášející nám obsáhle popsal proč je vlastně dobré používat elektronické podpisy, kdy je lepší šifrovat celý mail a kdy je lepší jej jen podepsat, došlo i na vysvětlení pojmů identifikace, autentifikace, autorizace, elektronický podpis, elektronická značka, časové razítko atp. Došlo i na vysvětlení principu algoritmů, které se k šifrování používají a rozdíly mezi symetrickou a asymetrickou kryptografií.
Došlo samozřejmě i na možnosti podvrhnutí elektronického podpisu, veřejného klíče, certifikátu a zpráv od certifikačních autorit.
Popravdě jsem měl doteď v certifikátech a elektronických podpisech lehký zmatek, ale po absolvování této přednášky v tom mám něco mnohem horšího.

Celkově hodnotím LinuxAlt jako akci velmi povedenou a chtěl bych poděkovat pořadatelům, přednášejícím a partnerům za super víkend.

Kategorie:

Komentáře jsou uzavřeny.