LinuxAlt 2011 – den první

Ve dnech 5. a 6. listopadu 2011 se v Brně v prostorách FIT VUT konal již šestý ročník konference LinuxAlt, zaměřené na oblast okolo linuxu, opensource, mobilních technologií a mnoho dalších zajímavých témat.
V následujícím textu shrnu své dojmy z první akce podobného typu, kterou jsem navštívil a samozřejmě z jednotlivých přednášek, které jsem absolvoval.

Ihned pro vstupu jsme od pořadatelů dostali propisky a poznámkové bloky, program s anketou a základní informace. Zahájení prvního dne rovněž obsahovalo základní informace o rozmístění přednáškových místností, toalet a dalších nezbytných prostor pro přežití dvoudenního maratonu.

První přednáška – (Alespoň částečně) open source mobilní hračky – Jaroslav Řezník
Přednášející nám během prvního bloku představil mobilní hračky dle našeho výběru, ale myslím si, že kdyby byla prezentace vedena s jasným cílem a zaměřena konkrétněji, bylo by to lepší. U návštěvníků neznalých místního prostředí slavily během první přednášky největší úspěch židle, které jsou upevněny na dvou kloubech k hlavnímu rámu a jejich „levitace v prostoru“ je přinejmenším kouzelná.
Představeny nám byly mobilní telefonu Nokia N9 a N950, opensource mobilní telefon GTA04, tablet WeTab, operační systémy Meego a Maemo a další hračky. Na závěr prezentace jsme se dozvěděli, že jen malé procento z představených je vhodné pro běžné každodenní použití.

Druhá přednáška – Kinect pro XBox 360 a GNU/Linux – Ladislav Hagara
Prezentace obsahovala veškeré možné informace o Kinectu jako takovém, data vydání, data prvních výskytů rozebraných Kinectů na internetu atp. Škoda, že měl přednášející v slajdech příliš mnoho textu. Následovaly informace o jednotlivých knihovnách vytvořených pro ovládání Kinectu pod Linuxem a možnostech programování aplikací, které jeho možností využijí. Daleko zábavnější však byla poslední třetina prezentace, ve které se dostalo na ukázky a sličná dobrovolnice ve spolupráci s přednášejícím demonstrovali možnosti Kinectu na jednoduchých programech. Dostalo se na kreslení rukou, zobrazení 3D obrazu, klikání na objekty, zobrazení hloubkové mapy a i na sekání mečem a střílení šípů do hlediště.

Pauza na oběd – Menza Starý pivovar
Kuřecí steak na mandlích se zeleninovou oblohou + hovězí vývar s játrovými knedlíčky = 125 Kč.
Táhlo na mě od dveří a obsluha na mě zapomněla, ale jídlo bylo chutné.

Po obědě jsme se ještě zastavili na prezentaci projektů brněnského Red Hatu, kde jsme se dozvěděli i možnosti pro spolupráci respektive zaměstnání v této nadnárodní korporaci.

Třetí přednáška – Využití opensource při stavbě infrastrukturního cloudu – Martin Kopta
Velmi zajímavá a graficky dobře zpracovaná prezentace v niž přednášející rozebral jednotlivé prvky potřebné ke stavě infrastrukturního cloudu, od diskového pole až po hypervizora, který se stará o jednotlivé virtuální stroje. Vysvětleny byly hlavní pojmy jako je IaaS, SaaS, PaaS (Infrastructure/Software/Platform as a Service), KVM a další a ve finále nám bylo umožněno vytvořit si vlastní virtuální server na portálu BeeScale.com a získat tím jednorázový bonus platný pouze během soboty.

Čtvrtá přednáška – IPv6 – nebojte se nového internetu – Pavel Šimerda
Spíše informativní přednáška na téma potřeby IPv6, konce IPv4, výhod nové technologie, možnosti zabezpečení, aktuální stav v této oblasti, postoje velkých hráčů na trhu a odhad vývoje situace okolo IPv6.

Pátá přednáška – HTTPS na virtuálních webserverech – Petr Krčmář
Zajímavé pojednání na zajímavé téma začalo vysvětlením základního problému, který spočívá v tom, že pokud by webserver obsluhoval více webu na https, neví, který certifikát použít při přístupu na něj, protože informace o přístupu na konkrétní web se přenáší již zašifrovaně a tudíž, se musí zvolit certifikát ještě před příchodem informace, o který web se jedná. Řešením je tzv. SNI (Server Name Indication), který umožní sdělit jméno hledaného webu ještě před zahájením šifrované komunikace.
Přednášející se rovněž zabýval podporou v jednotlivých prohlížečích a OS a dostalo se i na rozdávání dárků z portálu root.cz.

Šestá přednáška – Android je taky Linux – Adam Štrauch
Poněkud netradiční pohled na android jako na stroj, se kterým je možné provádět snad úplně vše právě díky tomu, že je postaven na Linuxu. Rozebrány byly výhody a nevýhody rootu telefonu, způsoby rootu, potřebné aplikace, obrana výrobců a hromada možností jak napáchat škody. Ve finále nám přednášející ukázal jak na mobilním telefonu rozjet Linux, webový server Apache, databázový server Mysql, podporu pro PHP a na těchto základech pak webovou aplikaci.
Na twitteru tuto přednášku označilo pár posluchačů za dokonalou reklamu pro iPhone.

Den jsme zakončili ubytováním v JK Ubytování, kde nás přivítal otravný dědek na  recepci, který nejdříve popřel naši rezervaci a pak ji po chvíli milosrdně našel. Ubytovna připomínala kriminál a to nejen svým interiérem, ale i jejími obyvateli, kteří vypadali jako hromada ukrajinských zedníků, jenž by zřejmě návštěvu policie nepřijali s nadšením.
Náladu po ubytování spravila večere v nedaleké Bavorské restauraci, kde byla příjemná obsluha, dobré pivo, velké porce dobrého jídla a solidní ceny.

Celkové hodnotím první den této akce a svou první návštěvu podobného podniku velmi kladně a těším se nejen na další sérii přednášek, ale i na další podobné akce.

Kategorie:
Komentáře

1 Komentáře.

Okomentovat

Trackbacks and Pingbacks: