… jako noty na buben

Asi každý se minimálně jednou za život setkal a přirovnání, že je něco jako noty na buben. Toto přirovnání se nejčastěji používalo u lidí, jimž příroda nenadělila zrovna líbivý úsměv a jejich zuby jsou od sebe vzdálené jako latě ve stoletém plotě. Nebudeme se zabývat aktuální platností tohoto přirovnání. Já se naopak poslední dobou setkávat s otázkami lidí, kteří si nedokáží představit, jak takové noty na buben vypadají. V tomto článku bych to rád přiblížil i úplnému laikovi, který o hudební nauku zavadil jako pracovník ČD o hodinky.

Nejdříve se podíváme, jak jednotlivé noty vypadají.

Zleva se tedy jedná o basový buben (ten největší, hraje se na něj šlapkou), malý buben (nejčastěji mezi nohama bubeníka) dvě noty označují dva různé styly úderu, hit-hat (jinak též hajtka – dva činely na stojanu proti sobě) vrchní nota označuje hraní paličkou na činel a ta spodní nohou na pedál, následují ride a crash činely (ride je větší a používá se podobně jako hajtka), splash činel je ten nejmenší a jedná se spíše o efekt a poslední tři noty označují kotle jinak též tomy od největšího po nejmenší.

Pro lepší představu jsem sehnal i nákres rozložení jednotlivých not na bicí sestavu.

A ve finále jsem Vám sem připravil pár odkazů na noty několika známých skladeb, aby jste si dokázali představit propojení mezi notami a hudbou.

Obrázky jsou přejaty z webu noty-na-bici.huu.cz a party na bicí soupravy jsou přejaty z webu www.tomaschmura.com .

Kategorie:

Okomentovat