Týden s Ostružinou (BlackBerry)

Stál jsem uprostřed města a nevěděl jsem kam dál. V tu chvíli mě napadlo podívat se na mapu v mobilu. Po chvíli najíždění mapové aplikace telefon zhasl a samovolně se restartoval. Ten den už potřetí. Tím si zasadil poslední hřebík do své křemíkové rakve.

S androidem jsem nikdy nebyl moc spokojen, protože se po krátké době užívání mého Sony Ericssonu Xperia Mini Pro začaly objevovat nedostatky, kterými netrpěl ani stařičký iPhone 3G.

  • Z důvodu nedostatku místa v interní paměti jsem nemohl aktualizovat některé aplikace i přes to, že místa na paměťové kartě bylo několikanásobně více. Při „pouhých“ 100 MB volného místa tak nešla aktualizovat aplikace Facebook, která měla instalovaná necelých 70 MB i se všemi daty.
  • Nepoužíval jsem nijak extrémní množství aplikací, ale i tak se telefon rychle zpomaloval.
  • Wifi nefungovala vždy úplně dobře a kolikrát se mi obchod Google Play načetl rychleji přes mobilní datové připojení. O uploadu (například fotografií na soc. sítě) v tomto směru ani nemá cenu mluvit.

V podobném duchu bych mohl pokračovat, ale nepíšu tento článek jako kritiku OS android příp. tohoto konkrétního přístroje.

Dlouho jsem se nemohl rozhodnout pro nějakého následovníka a nového pomocníka na poli mobilní komunikace mezi přístroji s Androidem a iOS a tak nakonec podle hesla „Když se dva perou, třetí se směje.“ jsem si koupil BlackBerry Z10. O přístrojích této značky se zase tak moc nemluví a proto jsem se rozhodl přinést své zkušenosti po týdnu používání nového mobilu.

Klady

  • Všechny notifikace jsou na jednom místě. K tomu se používá tzv. BlackBerry hub, který sdružuje notifikace aplikací, textové zprávy, emaily a další. Je to přehledný způsob umožňující pohled na celkový průběh pracovního dne, ale také filtraci jednotlivých typů upozornění.
  • Telefon nemá žádná hardwarová ani senzorová tlačítka a celý se ovládá gesty. Odemknutí a minimalizace aplikací se provádí tahem prstu od spodního okraje nahoru. Listování klasicky ze strany na stranu. Když v aplikaci posunete prstem nahoru a doprava, dostanete se okamžitě k již zmíněnému hubu. Je to nezvyklý způsob, ale je silně návykový.
  • Klávesnice obsahuje nápovědu. Při psaní textu se Vám nad každým dalším písmenem zobrazí návrh slova a pokud Vám slovo vyhovuje, jen stisknete ono písmeno a potáhnete lehce nahoru. Slovník se automaticky učí nová slova a po chvíli se tento typ psaní stává návykovým a rychlým.
  • Multitasking je zde opravdový a minimalizované aplikace nejsou nijak uspané, ale normálně běží na pozadí. Výhodou může být rychlejší start a aktuální data v aplikaci po maximalizaci, ale bude to mát jistě negativní vliv na baterii. Minimalizovaných aplikací může být maximálně osm a jejich přehled na hlavní obrazovce částečně nahrazuje absenci widgetů. Mnohé aplikace jsem na to připraveny a ve své minimalizované podobě zobrazují užitečné informace.
  • Systém má perfektně vyřešenu integraci s dropboxem, který umožní používat na stejné úrovni jako paměťovou kartu nebo interní paměť. Umožňuje tak všem aplikacím ukládat data přímo na dropbox, což je pohodlné zejména u aplikací pro psaní textů nebo úpravu fotografií.
  • K souborům v interní paměti a na paměťové kartě lze přistupovat i přes wifi pomocí SMB protokolu, takže pro nahrání pár souborů už nepotřebuji kabel ani tolik nenáviděné iTunes.
  • Režimy oznámení jsou široce konfigurovatelné a pro každý z nich se dají nastavit různá pravidla notifikací pro sms, emaily, volání ap. Můžete tedy mít profil, kde Vám budou vyzvánět jen hovory a na vše ostatní upozorní jen notifikační dioda.
  • Notifikační dioda 🙂
  • Upozornění na nové sms nebo emaily lze projít přímo na zamčené obrazovce.
  • Kvalitní zpracování.
  • Rychlá GPS.
  • Rychlý prohlížeč s podporou flashe.
  • Možnost vyhledávání napříč všemi kontakty (i ze soc. sítí), emaily, sms apod.
  • Jednoduchá úprava fotografií přímo v zařízení.
  • Povedený režim ložnice, který se dá vyvolat jediným tlačítkem po připojení k nabíječce a umožňuje rychlé nastavení budíku jedním posuvníkem. Po chvíli nečinnosti displej pohasne a se zobrazenými hodinami nahrazuje na nočním stolku budík.

Zápory

  • Otáčení displeje telefonu funguje dobře, ale ne všude a tak se mi sem tam stane, že se při psaní tweetu musím spokojit s úzkou klávesnicí a telefonem na výšku.
  • Systém by mohl být méně animovaný. Například když chcete spustit aplikaci, nejdříve se pro ni vytvoří dlaždice na hlavní obrazovce, která se Vám až pak maximalizuje do plné velikosti. Je to sice efektní a plynulé, ale není to nezbytně nutné.
  • Absence widgetů by se také dala považovat za zápor. Já jsem jich sice nikdy moc nepoužíval, ale jeden nebo dva mi tady trochu chybí. Částečnou náhradu lze najít v náhledu minimalizovaných aplikací.
  • Základní mapové podklady mají na našem území hrozné pokrytí.

Ani klad ani zápor

  • Na systém BlackBerry OS lze instalovat aplikace z OS Android. Na jednu stranu to dost usnadňuje přechod a rozšiřuje množství dostupných aplikací a na stranu druhou to nenutí vývojáře pro samostatný vývoj a na některých aplikacích je pak velmi znát, že jsou v prvé řadě cíleny na jiný OS.

Finální zhodnocení

Po prvním týdnu jsem s novým přírůstkem do mobilní rodiny spokojen. Sice se o těchto zařízeních tolik nemluví, ale jejich vývoj jde rychle kupředu a vývojáři v dostatečné míře naslouchají uživatelům. Rozhodně si nemyslím, že by BlackBerry byl na konci sil. Možná si k němu právě naopak najdou cestu ti, kterým iOS 7 úplně nesedl a nelíbí se jim ani aktuální vývoj a roztříštěnost OS Android.

Kompletní specifikaci BlackBerry Z10 si můžete prohlédnout v katalogu mobilů.

Několik screenshotů

IMG_00000043 IMG_00000042 IMG_00000041 IMG_00000040IMG_00000044 IMG_00000039 IMG_00000038 IMG_00000037 IMG_00000036

Kategorie:

Okomentovat