Světová kuchyně #8 – Čína

Už osmá zastávka na cestě po světových kuchyních nás zavedla do Číny. Vysoká očekávání naštěstí nezůstala nesplněná.

Možná se budu opakovat, ale pokud se nějaká kuchyně vyznačuje svou pestrostí a rozmanitostí, je to právě ta čínská.

Regionální kuchyně se od sebe odlišují používanými surovinami, přísadami i způsobem přípravy. Rovněž národnostní menšiny, žijící v Číně, jako Tibeťané, Ujgurové, Mongolové, Miaové, Hakkové aj. Pod souhrnným označením čínská kuchyně se tedy ve skutečnosti skrývá velké množství kuchařských stylů.

V čínské kuchyni je známo velké množství způsobů přípravy jídla. Velmi časté je rychlé smažení na pánvi wok. Upravuje se tak především maso, zelenina, tofu, houby, nebo předem uvařené nudle či rýže. Oblíbené je rovněž vaření v páře, dušení, vaření v kotlíků, uzení za tepla či grilování. Maso, zelenina i ostatní přísady se většinou upravují pokrájené na nudličky či kostky, málokdy na plátky nebo v celku.

A teď se můžeme podívat přímo do restaurace, kterou jsme pro testování čínské kuchyně vybrali.

Restaurace: Rong Vang II (web, mapa)
Obsluha: Velmi milá, příjemná, ochotná a slušná.
Ceny: S ohledem na kvalitu nízké.
Plusové body: Stylový interiér, obrovský výběr, příjemná obsluha.
Minusové body: Asi žádné.
Celkové hodnocení: Velmi pěkná restaurace s výbornou kuchyní, kam si rádi znovu zajdeme.

Následuje hodnocení jídel jednotlivými účastníky kulinářské akce.

Pekingská polévka a křupavá kachna na horkém talíři se zeleninou, klíčky, omáčkou pěti chutí a bílou rýží. Jídlo a pití (úžasně vychlazený mangový džus) bylo tak dobré, že jsem byla funkční po zbytek dne. Polévka pekingská zatím nejchutnější, co jsem kdy jedla. Za mě 9 z 10. Ráda si tam zajdu znovu Za 2 osoby jsme platili cca 450,-Kč.

Kachní polévka výborná, syta a nasládlá po opečené cibulce. Zvladla bych ji i jako hlavni jídlo. Křupavé kuře s Asia omáčkou. Tady mne nejvíce uchvátil horký talíř, který byl snad až moc horký a spodní kousky se lehce připalovaly. Kuře bylo úžasně křupavé, k němu dobrá zelenina a velmi chuťově zajímavá omáčka. Žlutá rýže byla výborná. Pila jsem liči a kokosový nápoj. Liči má velmi silnou aromatickou vůni. K jidlu se spis nehodi. Kokosový napoj s kousky kokosu byl výborný!  Celkově mi moc chutnalo, příjemné prostředí i obsluha.

Jako předkrm jsem měl také kachní polévku, která mi moc chutnala a na naše poměry byla nezvykle hustá. Ochutnal jsem i polévku z úhoře a pokud bych si mezi nimi měl vybrat, zvolil bych si spíše exotičtější druhou jmenovanou. Jako hlavní chod jsem si dal hovězí maso se zeleninou na horkém talíři se žlutou rýží. Nejvíce mne překvapilo maso, které bylo na hovězí velmi měkké a chutné a zelenina s jemnou omáčkou se nesnažili jeho chuť přebít a zvýraznit, ale pouze podpořit. Povedlo se a byl jsem velmi spokojen.

Kategorie:

Okomentovat