První běhání se sporttesterem

Myslíte si, že sporttester je jen zbytečnost pro technicky zdatné sportovce? Není tomu tak! Naměřené hodnoty Vás mohou velmi (ne)příjemně překvapit.

Cyklistiku, plavání a v poslední době i běhání jsem nikdy nedělal s přístrojem na měření tepové frekvence. Jen u plavání jsem si sem tam orientačně změřil puls během deseti vteřin, abych věděl, jestli se neflákám. Zkusmo jsem si půjčil sporttester a jím naměřené výsledky mě velmi nemile překvapily.

Spočítal jsem si, že má maximální tepová frekvence je 197 tepů za minutu (220 – věk). Ideální trénink by měl probíhat v rozmezí 65 až 80 % tohoto maxima, takže v mém případě je to mezi 128 a 158 tepy za minutu.

Můj běžecký trénink formou indiánského běhu vypadal tak, že jsem pět minut šel rychlou chůzí a pak jsem minutu až dvě běžel, dokud mi běh nezačal dělat potíže, pak jsem se opět vrátil k chůzi a to celé opakoval 30 – 50 minut.

Při prvním běhání se sporttesterem jsem se dostal na ideální tepovou frekvenci (okolo 145 tepů za sekundu) už za 3 minuty rychlé chůze. Hned při první běžecké části jsem byl však vyveden z omylu, když jsem se během 30 sekund běhu dostal ne více než 180 tepů za sekundu. Zkoušel jsem zpomalit a začít více dýchat, ale pod hranici 158 tepů jsem se stejně nedostal.

Nyní již díky měření sporttesterem vím, že jsem se při svých předchozích aktivitách zbytečně přetěžoval a díky tomu nevydržel tolik. Nyní běhám o dost pomaleji a hlídám si ideální tepovou frekvenci a díky tomu vydržím delší trénink a vím, že svému tělu sportem neškodím a zbytečně jej nepřetěžuji.

Doporučuji si pořídit sporttester každému sportovci, který to myslí alespoň trošku vážněji a chce mít další parametr, na kterém půjde vidět zlepšování výkonnosti a tělesné kondice.

Kategorie:
Komentáře

1 Komentáře.

  1. cauko lumire, jen doplnim, ze ten rozsah (ty uvadis 65-80%) se odviji od toho, co je ucelem treninku… jinak to je u jinak je to u hubnuti, jinak vytrvalosti, jinak u vykonnosti (trenink na a za hranici anaerobniho prahu). kazdopadne, na zacatek -presne jak pises- je dobre to nehrotit pres tech 80% (anebo kdo nema spottester, tak proste nejit pres hranici, kdy je clovek tak zadychany, ze nemuze plynule rict vetu).

    a znovu — fandim s behanim;)!!

Okomentovat