Postřeh #96 – aktualizace v systémech Windows

Nemám sice na tuto „problematiku“ úplně nestranný pohled, ale asi nebudu jediný, komu systém aktualizací připadne jako nejdebilnější výtvor v operačních systémech Windows za poslední roky.

Tomu, kdo do aktuálně nejrozšířenějšího operačního systému navrhl systém aktualizací, který Vám sem tam znemožní okamžité vypnutí nebo zapnutí notebooku, bych nasadil na reprodukční orgány gigantické elektrody a s každým uživatelem, který díky jeho výtvoru nestihne odjezd MHD nebo nemůže pracovat ihned po zapnutí notebooku, bych zvýšil napětí na těchto elektrodách, dokud by mi stačila běžná distribuční síť elektrické energie.

Nejenže aktualizace samotné otravují při jejich dokončení s nezbytným restartem a když si toho uživatel nevšimne, notebook se bez dalších okolků restartuje, ale ještě ke všemu Vám znemožní notebook okamžitě vypnout a to samozřejmě vždy, když zrovna spěcháte na autobus, na schůzku nebo kamkoli jinam.

Máte-li štěstí, zapnete notebook chvíli před tím, než jej potřebujete k práci, škole, prezentaci ap. a místo dělání čehokoli užitečnějšího musíte čučet na provádění aktualizací.

Máte-li, jako já, obrovské štěstí. Zapnete si notebook a v zavaděči zvolíte nestandardní operační systém. Než naběhne, jdete si udělat třeba kafe. Po návratu máte notebook v plné pohotovosti s jiným operačním systémem, protože ten původně zvolený se před zapnutím aktualizoval a restartnul. Při dalším najíždění se ale automaticky zvolil jiný operační systém.

Abych jen nelamentoval na  něčí neschopností, pochválím OS Linux a jeho systém aktualizací. Pakliže je něco třeba aktualizovat, upozorní mě na to tichá a nenápadná ikona na hlavním panelu. Až se já rozhodnu, že je to pro mne důležité, kliknu na ni, zadám heslo a nechám si svůj systém aktualizovat bez nutnosti restartu a beze strachu z toho, co se bude dít při vypínání a dalším spuštění mého stroje.

Kategorie:
Komentáře

1 Komentáře.

  1. Ondra

    Nechci nějak extra obhajovat Windows, ale to, že si to uživatelé takto nastaví, tak se pak nemůžou divit, že se aktualizace instalují automaticky. Pokud jim to vadí, tak si to vždy mohou přenastavit dle jejich libosti 🙂

Okomentovat