Twitter? A proč vlastně?

Facebook zná v dnešní době snad každý a jeho potenciál ve sbližování lidí ve světě internetu je obrovský. Twitter je služba postavená na odlišných základech, ale je určitě neméně zajímavá i pro běžné uživatele. Pojďme se na Twitter podívat blíže.

Nezvyklá podoba

Zatímco na Facebooku je složení Vaši úvodní zdi dílem nějakého algoritmu, který pro Vás vybírá to „nejlepší“, je zeď na Twittru složená jednoduše z toho, co Vás zajímá a žádný příspěvek se před Vámi neschová ani se Vám nezobrazí, jak se krásně opálil kamarád kamaráda bratrance Vašeho spolubydlícího.

Ať už chcete na Twittru sledovat příspěvky svých přátel, zpravodajství, celebrity, fotky jídla, historické fotky nebo cokoli jiného, je to možné a je jen na Vás, jaké a jak kvalitní příspěvky se Vám po přihlášení zobrazí.

(Ne)máte zde přátele

Twitter užívá jiný koncept vzájemného propojování uživatelů než konkurenční Facebook. Nefunguje zde oboustranná vazba a pokud se rozhodnete odebírat tweety prezidenta Obamy, neznamená to, že on bude muset číst o Vaší snídani a prohlížet si foto Vaši rodinky z výletu do zoo. Jednoduše si vyberete napříč celým Twittrem zajímavé účty, společnosti, osobnosti ap. a jejich příspěvky se Vám začnou zobrazovat. Na druhou stranu si i zcela cizí člověk může zamilovat Vaše příspěvky a začít je odebírat. Pokud si svůj účet neskryjete, bude vše co na Twitter napíšete veřejné.

Není to skvělé? Můžete se předem podívat, jak vypadají příspěvky známých osobností a pokud uznáte, že Eminem tam píše samé nesmysly, nebudete jeho tweety sledovat. Vzpomeňte si, kolik balastu, řetězových zpráv, odkazů na hry apod. jsou schopni vyprodukovat Vaši přátelé na facebooku. Opravdu byste si je přidali do seznamu přátel, kdyby jste to věděli předem? Nebo jste si chtěli do seznamu přidat někoho slavnějšího a on Vaši žádost nepřijal? Tak pojďte na Twitter.

Samozřejmě že nic není na pořád a zrušit sledování účtu (follow) můžete stejně rychle, jako jste s ním začali.

Forma příspěvků

Jeden příspěvek, tzv. tweet, je omezen na 140 znaků a i když se to ze začátku zdá málo, rychle si na to zvyknete. Pro inspiraci se můžete podívat na 25 nejlepších tweetů roku.

Retweet & favorite

Retweet funguje dost podobně jako sdílení na Facebooku. Když se Vám nějaký příspěvek líbí, retweetnete ho a tím jej nasdílíte lidem, kteří sledují Vaše příspěvky.

Pokud se Vám ovšem nějaký tweet libí, ale nechcete jej sdílet dál, je tu pro Vás hvězdička zvaná favorite. Kliknutím na tuto hvězdu nejen dáte najevo autorovi tweetu, že se Vám líbí, ale zároveň si jej uložíte a budete ho mít k dispozici na později.

Hashtagy

Hashtag (mimochodem slovo roku 2012) je speciální forma slova v tweetu a označuje se # na začátku. Každé takové slovo Twitter rozpozná a vytvoří z něj odkaz, který povede na stránku s vyhledáváním všech tweetů, které obsahují stejný hashtag. Například ČT24 v posledních dnech často používá hashtag #volby, který Vás dokáže dovést ke všem tweetům obsahující informace o volbách a to i z účtů, které nesledujete. Lze tímto způsobem získávat informace napříč celým Twittrem ať už o nějaké události nebo třeba novém albu.

Zajímavé účty

Pomineme-li ten můj @lumirbalhar, obsahuje Twitter opravdu nepřeberné množství zajímavých účtů.

Již zmíněnými informacemi ze zpravodajství Vás může zásobovat @CT24zive, @sportCT a další. Historickými události @czkalendarium, historickými fotografiemi @HistoryInPics, zajímavými fakty @NotCommonFacts a citáty třeba @czcitaty. S účtem @svetovyden už nikdy nezapomenete na žádný světový, mezinárodní nebo evropský den.  Zajímavé informace ze světa podá časopis @stoplusjednicka a úsměvné tweety z politického prostředí dodá falešný účet Karla Schwarzenberga @schwarzenbergk. A pak je tady samozřejmě ještě zmíněný @BarackObama a @Eminem.

Teď už víte to podstatné. Směle do objevování světa tweetů …

Kategorie:

Okomentovat