Nejlepší novinky v BlackBerry OS 10.2.1

Začátkem listopadu jsem si pořídil BlackBerry Z10 a napsal článek o zkušenostech s tímto ne zcela obvyklým mobilním telefonem. Na mém nadšení se od té doby nic nezměnilo. Dnes přišel update na BlackBerry OS 10.2.1 a musím říct, že pokud se bude vývoj i nadále ubírat podobně plodným směrem, bude mé nadšení jen růst.

Níže nabízím shrnutí těch nejzásadnějších novinek (z mého pohledu) v nové verzi BlackBerry OS.

Filtrační gesto v Hubu

V BlackBerry Hubu jsou k nalezení veškerá upozornění na maily, sms, telefony a podobně. Dříve se daly zobrazit jen všechny upozornění, nebo upozornění z určité kategorie. Nyní lze pomocí pinch-zoom (prsty k sobě) gesta provést filtraci, která zobrazí jen nepřečtená upozornění, koncepty, odeslané zprávy nebo třeba jen pozvání na schůzky.

Nová možnost odemknutí telefonu

Hesla, číselné kódy či gesta jsou dnes již standardním způsobem pro odemykání zamknutých obrazovek mobilních telefonů. BlackBerry však přišlo s něčím novým, netradičním a velmi povedeným. Funguje to tak, že si vyberete obrázek na pozadí. Následně si vyberete číslo od nuly do devíti a to číslo umístíte na libovolné místo na zmíněném obrázku. Toto nastavení se uloží a jakmile se telefon zamkne, ukáže se Vám na celém displeji náhodná matice čísel přes celý vybraný obrázek. Vaším úkolem pro odemknutí telefonu bude pohybovat maticí tak, abyste Vámi vybrané číslo umístili na definované místo, přičemž čísla se v této matici opakují a matice je pokaždé jiná a tak se i pohyb prstu bude při každém odemčení lišit.

Instalace apk soubor přímo z telefonu

Ve starší verzi systému bylo možné instalovat aplikace původně určené pro operační systém Android, ale nebylo to úplně snadné a celý proces se neobešel bez počítače, pokročilejších znalostí a nutnosti celou aplikaci tzv- přebalit pro BlackBerry. Nyní je celý proces daleko snazší a spočívá jen v nahrání apk souboru do telefonu (třeba přes dropbox) a telefon si už se samotnou instalací poradí sám.

Možnost editace tlačítek rychlého nastavení

Původní nabídka obsahovala celkem šest tlačítek jako budík, nastavení, wi-fi, bluetooth apod. a bohatě pokrývala mé potřeby. Nově lze tyto tlačítka dle libosti přidávat a měnit jejich pořadí, což jistě ocení nejeden uživatel.

Rozšířené možnosti monitoringu aplikací

Možnost zobrazení aplikací a jejich spotřeby baterie je standardem, ale v BlackBerry tento monitoring dotáhli k dokonalosti a ještě jej oblékli do hezkého kabátu. Nyní je možné s nejen prohlédnou souhrnné statistiky využití baterie, procesoru, paměti a uložiště a žebříček spotřeby jednotlivých aplikací, ale také dost podrobné informace u každé aplikace včetně datových přenosu přes mobilní datové přípojení a wi-fi.

Ze zamknuté obrazovky přímo ke zprávě

Na zamčené obrazovce se již dříve zobrazovaly upozornění na nové emaily, sms apod. Nyní se můžete dvojím poklepáním na náhled zprávy dostat přímo do Hubu na její detail.

BlackBerry Hub (ne)maže zprávy ze serveru

Při smazání zprávy si nyní můžete vybrat, zda si ji přejete smazat pouze s Hubu, nebo i ze serveru, což může být třeba v případě mailů velmi praktické.

Suma sumárum se jedná o velmi příjemné změny zvyšující uživatelský komfort a nezbývá než doufat, že se další podobné aktualizace dočkáme co nevidět.

Kategorie:

Okomentovat