Zahoďte Powerpoint. Buďte moderní!

Co uděláte, když máte připravit prezentaci? Otevřete Powerpoint resp. jeho open source alternativu Impress, rozdělíte myšlenky na snímky, doplníte lehkou grafikou a obrázky a je hotovo? Jde to i jinak a lépe!

Staré „dobré“ prezentování slide-by-slide už nikoho neohromí. Ještě méně snad, když použijete některou z dostupných šablon vzhledu prezentace. Pojďme se podívat, jak udělat ze své prezentace zážitek pro všechny.

Impress.js

Impress.js je javascriptová knihovna (nebo možná spíše framework), která využívá pro vykreslování snímků a transformací mezi nimi funkce a možnosti CSS3. Mimo jiné to znamená, že prezentaci zvládne přehrát jakýkoli moderní webový prohlížeč. Samo o tobě to zní dost dobře a demo vypadá taky skvěle. Jenže problém nastane ve chvíli, kdy si takovou prezentaci chcete udělat sami. Jeden ze snímků demo prezentace vypadá ve zdrojovém kódu takto:

<div id="ing" class="step" data-x="3500" data-y="-850" data-rotate="270" data-scale="6">
  <p>by <b class="positioning">positioning</b>, <b class="rotating">rotating</b> and <b class="scaling">scaling</b> them on an infinite canvas</p>
</div>

Prezentace je totiž napsaná v klasickém html s použitím speciálních atributů, které ovlivňují její chování prostřednictvím právě impress.js. Pro lidi znalé to asi nebude problém, ale pro ostatní pravděpodobně nebude ideální učit se kvůli prezentacím html. Nehledě na to, že práce s pozicováním, rotací a změnou měřítka jednotlivých snímků není úplně uživatelsky přívětivá a vyžaduje značné množství představivosti.

Naštěstí existuje řešení.

Strut

Strut je webový (jak jinak) editor, který tvorbu stejně dynamické prezentace zvládne daleko snazší cestou. K vykreslování výsledné prezentace využívá nejen Impress.js, čímž zachovává hlavní výhody přenositelnosti a prezentace v prohlížeči.

Jeho uživatelské prostředí vypadá jednoduše a přívětivě, ale obsahuje všechny potřebné komponenty pro tvorbu rozsáhlých dynamických prezentací.

Snímek obrazovky - 30.1.2014 - 08:36:29

Celý postup tvorby prezentace by se dal shrnout do několika jednoduchých bodů.

  1. Vytvoříte si postaru prezentaci jako jednotlivé snímky s textem, obrázky apod.
  2. Následně se v pravém horním rohu přepnete na Overview a uspořádáte si jednotlivé snímky. Můžete použít posun, zvětšení a dokonce rotace okolo všech tří os. Lze tedy snadno dosáhnout prostorového efektu.
  3. Pokud nemáte dost času na organizaci jednotlivých snímků, můžete si v pravém horním rohu vybrat jednu z náhrad za Impress.js – Bespoke nebo Handouts, které obsahují předpřipravené transformace.
  4. Jakmile jste s výsledkem spokojeni, můžete si prezentaci uložit buď do interního uložiště Vašeho prohlížeče, nebo si ji nechat vyexportovat ve formátu .json, který pak lze importovat zpět a pokračovat v úpravách. Samozřejmě je možné si prezentaci nechat vyexportovat i v klasickém HTML a připravit ji tak k prezentaci v jakémkoli prohlížeči.

Výsledky mohou být skutečně ohromující, ale je třeba myslet i na to, že musíte mít co říct. Jakmile nemáte co říct, nepomůže Vám žádný prezentační nástroj.

Pár slov o prezi.com

Prezi.com je možná praotcem myšlenky lepších prezentací. Hlavním konceptem je tzv. zooming na obsah jednotlivých částí prezentace. Výsledky výstupů z pezi.com jsou skvělé, ale samotná tvorba má nemálo neduhů.

  • V prvé řadě nemá desktovopého klienta pro Linux.
  • Webová editace a výsledné prezentace jsou ve flashi, což samo o sobě přináší dost problémů. Já jsem například kromě neustálých pádů narazil i na nemožnost vkládání některých speciálních znaků.
  • V plné verzi se jedná a placený produkt. Ve free verzi je na Vašich prezentacích logo prezi.com.
  • Pro prezentaci exportovaných prezentací potřebujete přehrávač.

Svět prezentačních nástrojů se nám za posledních pár let značně rozrostl a je třeba nezůstat pozadu. Můžete prezentace tvořit jako zdrojové kódy html stránek, v editoru v prohlížeči nebo třeba v desktopovém klientovi, ale na konci bude nejdůležitější výsledek. Pokud si při samotném prezentování před publikem nevěříte, můžete se v nejbližších dnech těšit na soupis mých tipů.

Kategorie:

Okomentovat