Čtyři rady pro lepší život

Už nějakou dobu mám nesmírnou chuť napsat článek o změnách ve svém životě, ale každá z nich by na samostatný článek asi nevydala. Pohodlně se usaďte, dostanete je všechny najednou až pod nos.

Choďte dříve spát a dříve vstávejte

Pro zdravé tělo a zdravého ducha je ideální spát přibližně osm hodin denně. Já každý den vstávám po šesté ráno, i když mám zcela volnou pracovní dobu a mohl bych si ještě chvíli poležet.

Každý večer, když se podívám na hodiny a zjistím, že se blíží desátá, zeptám se sám sebe, jestli to co zrovna dělám nebo se chystám dělat, nepočká do zítřejšího dne a jestli mi to opravdu stojí za to, abych byl ráno nevyspaný a celý následující den pak disponoval menším množstvím energie. Občas si samozřejmě odpovím že „Ano“ a určitě nejdu spát v polovině zajímavého fotbalového utkání, ale ve většině případů je odpověď „Ne“ a tak se na všechno vyseru a jdu spát. Ráno je totiž moudřejší večera.

Mimo otázku, zda mi nějaká činnost stojí za ponocování, je tu i druhý otazník a ten se vznáší nad produktivitou. Pokud jste celý den pracovali a využili svůj potenciál naplno, asi vám to už večer nebude tolik myslet a časová náročnost úkonů se bude zbytečně protahovat.

S brzkým odchodem do postele je úzce spjato i brzké raní vstávání. Každý kdo to jednou alespoň na pár dní zkusil, vám potvrdí, že je to skvělý pocit a dny se pak zdají daleko delší. Mimoto, pokud jste na volné noze, nebo máte volnou pracovní dobu, budete dříve doma z práce a budete mít více volného času.

Sprchujte se ledovou vodou

Jednoduše vlezte do sprchy, bez nějakého většího přemýšlení na sebe pusťte ledovou vodu a pár minut si užívejte ten skvělý pocit. Žádné postupné ochlazování, žádné střídání teplé a studené, prostě to jen udělejte a pokračujte v tom i následující dny. Garantuji vám, že když vylezete ven, budete mít hromadu energie a úžasný pocit.

O ledových sprchách či koupelích a jejich přínosnosti pro zdraví toho bylo napsáno hodně. Pro příklad uvedu, že studené sprchy nastartují metabolismus, čímž přispívají k hubnutí, zlepšují potenci a mají také velmi příznivý vliv na imunitní systém. Důvodů by se dala najít celá hromada.

Mimoto je tu ovšem i efekt ryze psychologické povahy. Jednoduše řečeno tímto jednoduchým rituálem opustíte svou komfortní zónu a budete si muset zvyknout na něco nového a nepohodlného. Jak chcete zvládnout postavit dům, udělat vysokou školu nebo vychovat dítě, když nezvládnete něco tak triviálního, jako je ledová sprcha?

Používejte elektroniku jako nástroj

Pokud jste tesař a pracujete s kladivem, vezmete jej do ruky, zatlučete s ním hřebík a zase jej odložíte. Proč by to u notebooků, telefonů či televize mělo být jinak?

Chcete-li někomu poslat mail, zapněte notebook, napište zprávu a odešlete ji. Pak notebook zase odložte. Netravte zbytečně hodiny drahocenného času civěním na nesmyslné příspěvky na facebooku, čtením článků o ničem, prohlížením obrázků či fotografií a podobně. S příchodem chytrých mobilních telefonů se jich týká podobný problém. Telefonujte, piště, fotografujte. Dělejte zkrátka vše, co potřebujete. Nemusíte přeci pokaždé, co chytnete telefon do ruky, zkontrolovat facebook či mailovou schránku.

Totéž platí u televize. Běží-li v půl sedmé váš oblíbený pořad, zapněte si televizi a po jeho skončení ji zase vypněte. Nenechte se zlákat a netravte zbytečné hodny bezmyšlenkovitým civěním do blikající placky.

Čas, který jste si ušetřili díky brzkému vstávání, se dá využit o tolik lépe.

Usmívejte se

Nad poslední radou nepřemýšlejte a jen ji zkuste aplikovat. Kdykoli se přistihnete, že se tváříte kysele, nahoďte úsměv. To, že dobrá nálada vyvolává na tvářích úsměvy, není žádné tajemství. Méně zřejmé je ale to, že to funguje i naopak. Pokud máte špatnou náladu, zkuste se na pár minut bezdůvodně usmát a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

Kategorie:

Okomentovat