336 stran ke změně života

V návaznosti na předchozí post (4 rady pro lepší život) jsem se rozhodl napsat ještě jeden. Tentokrát o knize s příznačným názvem „Jídlo na prvním místě“.

Už nějakou dobu se zabývám stravováním a návyky s ním spojené. Jsem zastáncem zdravého způsobu života a snažím se minimalizovat vliv svých negativních genetických predisposic. Až donedávna mi k mé snaze chyběla nějaká obsáhlejší publikace, která by kusé informace o paleo stravování všemožně se válející po internetu sjednotila a dokázala podat i běžným lidem bez zdravotního či chemického vzdělání. Těm dnům je však konec. Přivítejte …

Jídlo na prvním místě

Jídlo na prvním místě (v originále „It Starts With Food“) od Dallase a Melissy Hartwigových je skvělá kniha, která pomůže každému, kdo nebere jídlo jako zbytečnou a nevýznamnou část svého života, porozumět vlivům jednotlivých složek jídla na své tělo a díky tomuto porozumění se ke svému tělu (tomu jedinému, které v tomto životě máte) chovat ohleduplně.

Kniha je rozdělena na několik částí, z nichž hned tu první je možné přeskočit, ale velmi bych to nedoporučoval. Následující popis možná nebude zcela přesný, jako spíše subjektivní.

Standarty dobrého jídla

Tato obsáhlá část vás provede od obecnějšího popisu jídla, přes závislosti mozku na jídle a návodu, jak se ji zbavit, přes zdravé reakce jednotlivých hormonů na tělo, zdravé fungování střev jako základu pro imunitní systém až k popisu systémového zánětu.

Co škodí zdraví

Když už víte, jaké standardy by mělo splňovat vaše jídlo, můžete se vrhnout na to, proč je často nesplňuje.

Čtivou a netechnickou formou se dozvíte, proč cukry, sladidla, oleje ze semen, obiloviny, luštěniny a další složky každodenního jídla působí nechvalně na vaše tělo, jak ne ně reagují hormony a jak porušují jeden ze čtyř dříve definovaných standardů.

Celá tato i následující část (a vlastně celá kniha) je navíc psána tak, aby vám poskytla dostatek informací, díky kterým se pak budete moci v běžném životě kvalifikovaně rozhodovat o svém jídle, místo otrockého sledování neměnného nákupního seznamu z časopisu o dietách.

Co prospívá zdraví

Kapitola o mnoho příjemnější než ta předchozí vám ukáže opačné spektrum potravin, které naopak všechny stanovené standardy dobrého jídla splňují. U některých z nich budete určitě překvapeni. Nakonec zjistíte, že se pro zdravý způsob stravování sice musíte vzdát spousty potravin, ale zbude vám toho daleko více, než jen tráva před domem.

Jak na to

Už víme, co jíst a co ne, ale chybí nám nějaké vodítko k přípravě jídelníčku. Naštěstí ne na dlouho. Příprava jídelníčků může být nesmírně komplikovaná a kuchyň se při ni může proměnit v laboratoř na měření kalorií, nebo se dá vše udělat jen s pomocí jedné ruky. Autoři šli naštěstí tou druhou cestou a tak nebudete k plánování jídelníčku potřebovat nic víc než svůj rozum a dlaň. Tak jednoduché to je.

Whole30

Program Whole30 je měsíční program, který si klade za cíl využití výše popsaných znalostí k očistě organismu, zbavení se závislosti na některých potravinách, odstranění nezdravých stravovacích návyků a jejich nahrazení těmi zdravými.

Místo nějakých krátkodobých rad, jak se z toho za ten měsíc neposrat, dostanete hromadu tipů, jak tento program využít k nastartování celoživotních změn a jak si nově nabyté návyky udržet co možná nejdéle.

Strávníkova mapa

Na konci knihy jsem měl sice plnou hlavu nových vědomostí, ale prázdné ruce. To naštěstí vyřešila strávníkova mapa, která vám do začátku ukáže několik základních receptů a k nim hromady možných modifikací, které vám vystačí na hodně dlouho. Máte ovšem plnou hlavu informací a obrovské pole možností, jak s nimi naložit. Strávníkova mapa je tak jen jakýsi bonus pro ty, kteří neradi namáhají svou fantazii.

Závěrem

Paleo stravování, Warrior diet a další jim podobné jsou v poslední době hitem podpořeným vědeckými studiemi a zkušenostmi tisíců uživatelů. Pokud se o tyto způsoby stravování (ale nejen o ně) zajímáte, je pro vás kniha povinnou výbavou a zároveň ucelenou encyklopedií, která se dá otevřít kdykoli přijde někdo se zvídavým dotazem.

Pokud by vám informace z knihy náhodou nestačily, jsou na jejím konci odkazy na různé další zdroje receptů, informací o zdravých potravinách apod. Vznikla kolem ni také rozsáhlá komunita spokojených uživatelů na adrese http://whole9life.com/.

Kategorie:

Okomentovat