Světová kuchyně #7 – Mexiko

Velmi pozitivní zkušenosti s minulými zastávkami avizovaly, že na sebe ta následující nenechá dlouho čekat. Tentokrát nás naše pouť zavedla do země velkých klobouků, tequily a hovězího s fazolemi. Vítejte v Mexiku.

Mexická kuchyně má základy v tisíciletém vývoji zdejších domorodých kulinářských tradic společně s evropskými vlivy. Její hlavním charakteristikou je různorodost chutí, barevnosti jídel a množství koření.

Naprostým základem mexické kuchyně jsou obilniny v čele s kukuřicí, která se používá hlavně na výrobu tortil, tamoles, atoles či antojitos. V těsném závěsu ji na paty šlape pšenice, která se především v severní části Mexika používá také k výrobě tortil, chleba a sladkého pečiva. Další hlavní potravinou je rýže, kterou je možno vidět připravovat na mnoho různých způsobů.

Vzhledem k regionální různorodosti Mexika je velmi složité označit jedno jídlo za tradiční, nicméně i nám známé tacos, nachos, burritos, quesadilla a samozřejmě chilli se jemu velice blíží.

Po té, co jsme se několikrát spoléhali na vlastní kuchařské umění, jsme tentokrát navštívili mexickou restauraci v Ostravě Porubě.

Restaurace: El Amigo Muerto (webmapa)
Obsluha: Jednoduše nic extra. Ovšem vzhledem k naprosto plné restauraci jsme byli shovívaví.
Ceny: Odpovídají tomu, že se jedná spíše o bar než o klasickou restauraci.
Plusové body: Stylový interiér, velká zahrádka
Minusové body: Obsluha, malá nabídka typických mexických jídel
Celkové hodnocení: Spíše než za mexickou restauraci bych tento podnik označil za bar v mexickém stylu, nicméně by se nám v okolí jen těžko hledala restaurace více zaměřená na náš cíl.

Následuje hodnocení jídel jednotlivými účastníky akce

ENCHILADA – tortila s vepřovým masem, obloha, 119,- Kč

Jídlo mě příjemně překvapilo, chutná pšeničná tortila, ve které byly kousky masa s fazolemi, kukuřicí a hráškem. Méně pikantní, což mi vyhovovalo.

FAJITA – fazole s kuřecim masem, 119,- Kč

Jídlo mě bohužel velmi zklamalo, kuře bylo neokořeněné, fazole měkké a bohužel také ničím chuťově výrazné, mrkev promíchaná uvnitř naopak byla příjemné zpestření.

CHILLI – červené pikantní fazole s hovězím masem, 79,- Kč

Lehce pikantní červené fazole doplněné hovězím masem měly vyváženou chuť, byla cítit chuť jak fazolí, tak i masa. Na můj vkus mohly být lehce pikantnější, ale toto se dalo „vylepšit“ dodanými chilli papričkami, které dodaly pálivost dle chuti a libosti. Při kombinaci s mexickým pivem Desperado příjemná večeře, ničím extra nepřekvapí, ale ani neurazí.

BURRITO – tortilla s kuřecím masem, sýrem, fazolovo – zeleninovou směsí uvnitř, obloha, 119,- Kč

Jídlo chutné.

Brambora zapečená se sýrem a šunkou, 59,- Kč

Vhodné jako rychlovka k pivu či vínu

Kategorie:
Komentáře

1 Komentáře.

Okomentovat

Trackbacks and Pingbacks:

  • claude - Trackback on 2014/08/19/ 15:58