Světová kuchyně #10 – Japonsko

Deváté zastavení na naší pouti se odehrálo v zemi vycházejícího slunce a proběhlo pro změnu opět v restauraci.

I kdyby bylo Japonsko z pohledu jídla a stravování sebevíce rozmanité, nikdo mu neodpáře celosvětově známé sushi, na které jsme se zaměřili také a vyrazili jsme do Saga Sushi poblíž Stodolní ulice.

Restaurace: Saga sushi (web, mapa)
Obsluha: Velmi milá, příjemná a ochotná. K dokonalosti už chybělo jen stylové oblečení.
Ceny: Možná vyšší než v jiných asijských podnicích, ale odpovídající kvalitě.
Plusové body: Stylový interiér, příjemné prostředí, pohodlná křesla, klid.
Minusové body: Menší výběr jídel mimo sushi.
Celkové hodnocení: Velmi pěkná restaurace, kam si rádi znovu zajdeme.

Tolik k celkovému hodnocení restaurace. Nyní náš čeká, stejně jako u Argentinské kuchyně, hodnocení obsáhle popsané Jančou, která si s námi odbyla premiéru se sushi.

Sushi jsem se velmi bála. Nevím, zda mě děsila více představa syrové ryby nebo zelené řasy. Ale člověk má své obavy překonávat. A tak jsem se bála i těšila zároveň.

Pro rozehřátí chuťových buněk i krevního oběhu jsem si pro začátek dala výborný jasmínový čas a vaječnou polévku. Již v polévce jsem měla první příležitost ochutnat řasu. Protože byl vývar velmi silný, nezdála se mi její chuť nijak výrazná. Polévka byla ovšem výborná. Krásně voněla i chutnala po sezamovém semínku. Po polévce jsem už byla přímo skvěle naladěná i na obávané sushi.

A už se nese na stůl. Zde platí více než jindy, že i očima člověk jí. Všechny kousky byly tvarově i barevně zajímavé. Jak asi chutnají? Tak jdeme na to. Nejen suchi, ale i hůlky byly mým poprvé. Chvíli to trvalo, než jsem s nimi zvládla zacházet. A první kousek. Hmmmmmm tak třeba ten tmavý červený tuňák. Typicky zabalené sushi, tak jsem si ho představovala. Kousek rybky v sushi rýži a řase. Namočit do sojové omáčky a… Hmmmňam! Obavy jsou ty tam. Tenhle kousek byl přímo výborný! Tak šup, šup další! Který? Lososový. Taky skvělý! Tak syrové rybky jsem zvládla. A moc mi chutnaly. Jaký bude asi ten s avokádem? I ten byl vynikající. Na prkénku zbývají ještě dva druhy k ochutnání. Tyto již nejsou zabaleny v řase. Řasa ukrýva pouze střed a rýže je okolo. Jedna rolka byla plněná krabími tyčinkami s avokádem a seznamem. Tak – tahle- byla – VÝBORNÁ! Mnohem lepší, než jak jsem si sushi představovala. Tak a ta poslední? Krevetky? Ty jsem poprvé a zatím naposledy jedla v naší vietnamské kuchyni. Krevetky, okurka, rýže…. Také skvělá! A já? Hurá, já jsem taky skvělá! Obavy jsou již úplně ty tam, já mám vše ochutnáno, tak se pouštím do hodování! Všechny chutě jsou úžasné, každý kousek se rozplývá na jazyku. Vyzkouším ještě i wasabi a zázvor…. Ale sojová omáčka pro mne asi vede nejvíc. Kdybych nakonec neměla plné bříško, určitě bych si vybrala ještě nějaké sushi dobroty. Z tohoto setu mi asi nejvíc chutnaly krabí rolky. Ale všechny kousky byly neskutečným zážitkem.

A dezert? Jako sladká tečka posloužilo výborné rýžové a ještě lepší švestkové víno.

Pro mě byla tato večeře rozhodně neopakovatelný zážitek a nová exploze chutí!!! Na sushi se ráda brzy zastavím znovu.

Sám znám sushi již velmi dobře a podobně obsáhlý popis bych vytvořil jen velmi stěží tak alespoň přispěji fotografiemi našich pokrmů, jejichž popis a cenu můžete nalézt v jídelním lístku na stránkách restaurace.

 

 

 

 

Kategorie:

Okomentovat