Důl Paskov

V médiích neustále propírané téma ekonomické situace dolu Paskov a plánu jeho vlastníka na ukončení těžby mě dohnalo k otázce: Jsou na tom horníci opravdu tak špatně?

Propouštění je věc nehezká, ať už se týká kohokoli. Když navíc přijde o práci hned 1400 lidí, je to v kraji s vysokou nezaměstnaností o to bolestivější rána.

Je ale třeba si uvědomit, že důl Paskov je stále soukromá firma a jako taková si na rozdíl od státu nemůže dovolit udržovat v chodu důl, který ročně prodělá 1,5 miliardy korun. Představte si, že podnikáte v libovolném oboru a najednou se předmět Vaší činnosti stane nepopulární a ubude poptávka resp. klesne cena Vašeho produktu na trhu a Vy začnete krachovat. Proč by stát měl platit za to, že se Vám jako podnikateli nedaří? Máte právo žádat stát a tím i všechny daňové poplatníky o peníze, které jen dočasně a uměle prodlouží chod Vašeho prodělečného podniku a Vy jej tak stejně zavřete jen o něco později.

Dnes a denně slýcháte o lidech, kteří dostali padáka z důvodu snižování stavů v soukromé firmě, nebyla jim prodloužena smlouva, dostali padáka na určitou dobu, než se pro ně našla nová práce ve staré firmě apod. A to vše často bez dřívějšího upozornění a v horším případě i bez odstupného.

Proti tomu protestující horníci z dolu Paskov ví více než rok dopředu, že se bude důl zavírat a že cca 1400 z celkového počtu 2500 zaměstnanců dostane padáka. Každý z nich má tedy 16 měsíců na to, aby se poohlížel po jiném zaměstnaní, 16 výplat na to, aby si nějakou korunu naspořil a po odchodu ještě 7 až 12 měsíců, které bez nejmenších potíží přežije bez změny životního standartu díky odstupnému.

Kam se na to hrabe výpověď „na hodinu“ za nějaký hloupý prohřešek nebo dvouměsíční výpověď bez udání důvodu že?

Kategorie:
Komentáře

2 Komentáře.

  1. mirek

    Absolitní nesmysl od začítku do konce.
    1. OKD měl zisk od založení 38mld Kč.
    2. tyto peníze přišly i z Paskova a teď OKD není ochotno ani restruktualizovat ani podpořit pracovní sílu kterou sprostě vyhodí.
    3. Jedná se o normální tunel. Vyvedení aktiv a zavření.
    4. Přeju ti, aby ti v 50 letech taky zaměstnavatel neřekl, tak ahoj.
    V té době nenajdeš flek v IT ani ty.
    Tak se nesnaž populisticky hodnotit to, čemu nerozumíš.

    • frenzy

      1., 2. a 3. Samotné zavření a útlum na dole bude stát kolem 700 milionů korun. Kdyby existovala možnost převést Paskov do zelených čísel, proč by si vlastníci utrhovali od huby možnosti dalšího výdělku? Proč by zavírali přínosný zdroj tolik chtěného černého uhlí? Když se to teď nevyplatí, nemá smysl to dělat. Až bude nouze, může se těžit třeba na měsíci, když to někdo zaplatí. Stejně jako se těží ropa na moři i když je to daleko dražší než těžba na souši, ale zaplatí se to.
      4. „Budete mít za co žít ještě 23 – 28 měsíců“ bych nesrovnával s „tak ahoj“. Věk u zkušených lidí v IT nehraje zase takovou roli (to vám z vlastní zkušenosti, kdy jsem raději vzal do týmu zkušeného staršího člověka než nezkušeného studenta). Mimoto jsou ti lidé zvyklí pracovat převážně manuálně a taková práce se hledá snáz než práce s konkrétním zaměřením a nutností zkušeností a praxe.

      Nesnažím se o žádný populismus, ale o pohled plátce daní, který nechce doplácet na něčí nepovedený byznys.

Okomentovat